fredag 29. juni 2012

SV surrer i Ski

Debatten om privat sektors rolle i kommunal tjenesteproduksjon er svært aktuell i min hjemkommune Ski. Jeg er opptatt av at partiene i Ski, som faktisk har gått til valg på at de ønsker å innføre valgfrihet for brukerne (fritt brukervalg)holder det de har lovet. Det er mange eksempler på at partier som har fremmet konkurranse og valgfrihet lokalt har bøyet av så fort Fagforbundet har viftet med fanene. Jeg håper dette ikke blir tilfellet i min egen hjemkommune. Bård Hogstad i Ski SV hadde et utfall mot NHO Service i Østlandets Blad nylig som jeg besvarte slik i avisen:

SV surrer

Ski SVs Bård Hogstad hevder i avisen (21.6.) at NHO Service "prøver å forvirre" innbyggerne i Ski med feilaktige analyser. Hogstad må ha forlest seg på brosjyrer fra Fagforbundet. Våre analyser er basert på Kostra-tall som kommunene selv rapporterer inn og offentlige tilgjengelige regnskapstall. Det er ikke noe hokus-pokus eller hemmelig ved dette.

For hele kommune-Norge viser våre kommuneanalyser at det ligger et effektiviseringspotensiale på 19 milliarder kroner innenfor tjenesteområdene helse og omsorg, renhold og eiendomsforvaltning. Til sammenlikning viste en analyse i fjor fra Teknisk Beregningsutvalg for Kommunene at hvis de mest effektive kommunene i Norge fikk sette standarden kunne 29 millarder kroner blitt frigjort. Vår hensikt er ikke å presentere en fasit for kommunene. Derimot viser våre og andres analyser et åpenbart potensiale for bedre ressursbruk, også i Ski kommune. Det bør interessere kommunens folkevalgte, med mindre man mener at svaret på velferdsutfordringene alltid er å stramme til skatteskruen.

Dessverre havner debatter om velferdens organisering alt for ofte havner i en slags ideologisk skyttergravskrig hvor man oppnår lite annet enn å befeste motsetninger. Hogstad er sikkert enig med meg i at vi må sørge for økt produktivitet i offentlig tjenesteproduksjon for å kunne innfri folks krav og forventninger. Vi må også forholde oss til det faktum at folk ønsker økt valgfrihet (det gjelder også SVs velgere) og at vi må gjøre noe for å sikre at tilstrekkelig mange velger å jobbe i helse- og omsorgssektoren i årene fremover. Da må vi gjøre denne sektoren attraktiv og vi må åpne opp for et større mangfold enn i dag.

Konkurranse og valgfrihet henger sammen. I en nylig undersøkelse foretatt av Synovate for NHO fremgikk det at hele 80 prosent av befolkningen ønsker større mulighet til å kunne velge mellom ulike tilbud når de har behov for kommunale tjenester innen helse og omsorg. Valgfrihet fordrer konkurranse mellom alternativer. Det er liten grunn til å anta at folks forventninger om valgfrihet vil avta med årene. Istedenfor å avvise et effektivt virkemiddel bør vi se på hvordan vi kan bruke det for å nå mål om økt produktivitet og en bærekraftig velferdsmodell som er i stand til å møte individuelle behov og ønsker.

NHO Service kan bevise at privat sykehjemsdrift er god økonomi for kommunene. Men, man bør ikke velge en velferdstjeneste fordi den er billigst mulig. Det er kvalitet som er avgjørende.

En undersøkelse som Norsk Sykepleierforbund nylig gjennomførte viste at 40% av kommunene ikke hadde definerte kvalitetsnivåer for eldreomsorgen. Hva vet for eksempel Ski kommune om kvaliteten på kommunens eldreomsorg?

NHO Service har derfor tatt til orde for et nasjonalt kvalitetssystem for eldreomsorgen, som er åpent og tilgjengelig for alle interesserte – ansatte, brukere, pårørende, journalister og politikere. Vi bør måle kvaliteten på alle landets sykehjem og være åpne om resultatene.

De private tilbyderne av tjenester ønsker åpenhet slik at man kan foreta objektive sammenlikninger mellom kommunalt og privat drevne sykehjem og finne veier til forbedringer av tjenestene. Oslo kommune har allerede et slikt system. Det er ikke optimalt men ingen kommuner har et bedre system, foreløpig. Dette ble innført da man åpnet for konkurranse fra private.

Konkurranseutsetting bidrar til økt fokus på innhold og kvalitet på tjenestene. Dette vet vi er tilfelle i Oslo som har over ti års erfaring med konkurranse i denne sektoren. Ideologi bør ikke stå i veien for gode velferdsløsninger – heller ikke i Ski.

(Innlegget stod på trykk i Østlandets Blad 26.06.12)


1 kommentar:

  1. Utgangspunktet må være at konkurransen er reell dvs.at lønn, arbeidstidsavtaler og pensjonsordninger er de samme,og at ingen skatter til skatteparadiser som f.eks. Adecco.

    Jeg tror det var i Frankrike de hadde en modell som jeg synes hørtes bra ut. Hver klient fikk med seg et fast beløp utarbeidet av fagfolk. Dette kunne det ikke forhandles om. Så kom tilbyderne - offentlige eller private, og konkurrerte om klientene. De kunne prøve ut de forskjellige alternativene i en periode og se hva de likte best. Da fikk vi konkurranse om kvalitet, ikke om økonomi.

    SvarSlett